1. Gij zult lokaal eten en drinken.
Vermijd de Mzungu (Westerse) plekken die toch niet aanbieden wat je verwacht maar wel die Europese prijs aanrekenen. Wij vonden hele toffe plaatselijke cafés en restaurants middenin een sloppenwijk of net naast een pleintje waar 20 kinderen voetballen met een zelfgemaakte bal. We aten lekker, zeer goedkoop en hadden het gevoel Tanzania te beleven en te proeven zoals het echt is. Enkele keren vroegen we aan dorpsbewoners naar 'chakula' (eten) en werden we door iemand thuis ontvangen als gasten. Het wachten en onwennig rondkijken werd beloond met authentieke gerechten en puur menselijk contact. En tezelfdertijd sponsorden we de ondernemende burger.
2. De trein is altijd een beetje reizen
Spring op een van de slaaptreinen met restaurant aan boord; de Tazara (tussen Zambia en Dar Es Salaam) of central line ( tussen Kigoma en Dar Es Salaam). Betaal weinig , verwacht helemaal niets en ontvang veel aandacht en kameraadschap als uitzonderlijke blanke op deze trein. Een initiatie in de meditatie, een workshop creativiteit en oefening in geduld ontvang je supplementair terwijl de meest betoverende landschappen zeer langzaam voorbij glijden. Wandel door de trein en oefen je begroetingen in Swahili. Bij elke station word je verwelkomt door tientallen wuivende kinderen die je nog meer kan doen lachen met je leeggoed, een banaan of een babbeltje.
3. Gij zult wandelen
Doe je sandalen aan, smeer je in met zonnecrème en trek op pad. Je zal versteld staan wat en wie je te zien krijgt. Ga op zoek naar lokale markten of verdwaal in de grootste openluchtmarkt van Tanzania: Kariakoo met zijn tientallen ondergrondse winkels en smalle steegjes waarin je graag verdwaalt.
Vergeet die dure taxi en stap in een daladala (lokale bus) waarin je ziet hoe verkeersregels creatief kunnen omzeild worden. Ook binnenin gelden andere gewoontes; je krijgt soms een willekeurig kind op je schoot geduwd (dat ook nog braaf is) en je ervaart hoe lichamelijk contact gewoon een must is. In het beste geval kan je zitten, maar zelfs al staande tover je gemakkelijk een glimlach op hun observerende gezichten nadat je hen lokaal begroet.
4. Doorbreek het blanke-is-rijk-patroon
Durf eens te weigeren als volwassenen, kinderen of gehandicapten je geld vragen. Begroet en respecteer hen als persoon zonder je steeds een wandelende portefeuille te voelen Verras mensen met kleine geschenken; jong noch oud zijn hier kieskeurig en waarderen een Kanga (meest gebruikte omslagdoek) wat fruit, wat eten en speelgoed enorm. Kindjes hoef je hier trouwens niet te zeggen dat ze moeten delen, dat doen ze sowieso.
En als je ergens fundamenteel wil aan bijdragen, ga eerst in dialoog en vraag wat zij nodig hebben. Stimuleer een lange termijn visie en zie hoe je voor enkele euro's mirakels kan doen.
5. Gij zult geen schrik hebben
Toeristen worden, zeker in de hoofdstad, afgeschrikt om 's avonds te wandelen, markten te bezoeken, bussen te nemen,... Wees kritisch en beperk waardevolle spullen en rugzakken maar trek er op uit! Vind de balans tussen alertheid en aanwezig zijn zodat je niet steeds in een schrik-cultuur zit. Groet, wuif, knipoog en lach zoveel mogelijk;je zal verrast worden. Wij lapten veel schrik-adviezen aan onze sandalen en ondervonden niets.
6. Altijd prijs
Tijdens de meeste aankopen wordt de prijs bij een blanke wat hoger ingezet. Dat geeft jou een kans om je onderhandelingstechnieken te oefenen. Haal alle trucen uit de doos en speel het spel mee. Weet dat de verkoper niet onder zijn prijs zal verkopen. Argumenteer en lach, word niet boos maar zeg desnoods dat je er over zal nadenken. Als je een goede prijs onderhandeld hebt (vertrekkende vanuit hun economisch stelsel) kan je nog wat naar boven afronden of 2 stuks kopen om hen wat te steunen. Tracht je aankopen ook zoveel mogelijk te spreiden en lokaal te doen.
7. Gij zult in dialoog gaan
Durf de dialoog aangaan met lokale bewoners. Ook over moeilijke of door de overheid verboden onderwerpen zoals kritiek op bestuur, homosexualiteit,.. Doe dat 1 op 1, met respect, nieuwsgierigheid en humor. Zo leer je heel goed hun cultuur kennen (en misschien je eigen afkomst ook wat relativeren). Durf pittig discuteren met mensen die jou vertrouwen, niet om jouw idee op koloniale wijze op te leggen maar om hen en jezelf uit te dagen. Om beiden kritisch te durven nadenken! Uiteindelijk hoef je niet akkoord te gaan, maar je begrijpt elkaar een pak beter achteraf.
Maar vooral, zorg dat je laagje per laagje onze Westerse gereserveerdheid, ingenomenheid, voorzichtigheid en houterigheid afpelt en smijt u volledig!
Back to Top