LILLE
Zaterdagavond op de grootste antiekmarkt van Europa, te Lille.
Na een dag snuffelen drijven honger en goesting me naar een hamburgerkraam.
Vriendelijk en gastvrij verwelkomt een juffrouw me en luistert naar mijn bestelling.
Terwijl ze mijn wisselgeld overhandigt, opper ik dat deze burger aan 1 euro minder geafficheerd staat. Ze excuseert zich en past het bedrag aan. Ik kijk hoe ze één en ander in het broodje propt. Toch mis ik het beloofde ei en de kaas.
Ik keer op mijn stappen terug en spreek haar hierop aan. Een meer geroutineerde collega besluit mijn broodje even warm te houden terwijl hij het ei bakt.
Tot hij vaststelt dat het beter is om gewoon helemaal opnieuw te beginnen; hij pakt het deze keer grondig aan en besluit me te verwennen met alle ingrediënten van beide pogingen (een dubbele portie dus).
Glimlachend wandel ik weg met een van de beste burgers ooit!
GOOCHELTRUCK?
Smullend vraag ik me af hoe ik dat voor elkaar kreeg?
Door assertief te zijn en feedback te geven.
Regelmatig komen die onderwerpen aan bod in trainingen en coachings. Dat gaat van parkeerwachters, over leidinggevenden, sollicitanten en jongeren tot dagelijks gebruik. Iedereen haalt er zijn voordeel uit. Ondanks dit gemeenschappelijk nut blijkt feedback geven niet zo evident. De moeilijke balans tussen iets benoemen, agressief zijn en er niet op ingaan is inderdaad steeds weer een uitdaging.
En dat wordt ook deels cultureel bepaald. Tijdens mijn studietijd in Maastricht merkte ik hoe vele van onze noorderburen hier wel vlot gebruik van maken. Onze Belgische genen zijn misschien wat voorzichtiger en raden aan om conflicten te vermijden. Maar net daar slaan we de bal mis want door weg te kijken pakken we het obstakel niet aan en blijft het bij onszelf wat knagen. Met meer kans op ontploffing nadien.
WIM
Daarom neem ik de WIM regelmatig mee.
Die staat voor Waarnemen, Interpreteren en Mening geven.
Eerst vertel ik objectief wat ik Waarneem; wat ik zie of hoor ( ik zie geen ei en kaas), dan interpreteer ik (dat staat wel aangegeven op jullie affiche) en uiteindelijk deel ik mijn mening en stel ik oplossing voor (spijtig want dat is juist het lekkerste, voegen jullie dit nog toe?).
Ik heb me niet kwaadgemaakt, niet veroordeeld, enkel objectief benoemd.
En deze keer werd ik beloond met een dubbele portie! Bereik ik met feedback elke keer mijn gewenst resultaat?
Neen, zeker niet. Maar ik ben wel eerlijk tegen mezelf gebleven en de ander krijgt zo een kans om met mijn feedback aan de slag te gaan; nu of later.
Ook zin in de WIM?
Neem hem gerust mee en oefen met collega’s, partner, kinderen en familie. Maar ook bij vreemden op de bus, in de supermarkt en aan het loket is WIM welkom.
Neem hem mee en hij komt zeker van pas!
Back to Top